Gouwe tije? en Brabants bloesem.
Cor Swanenberg en vele anderen.
Aanbevolen boeken in Brabants Dialect.

Lees ook de korte verhalen van Narus van Balkum op deze website.

gouwe-tijeGouwe tije?

Het Brabants boekenweekboek van 2013 heet Gouwe Tije?. Het bevat een 50-tal korte verhalen en gedichten in onvervalst Brabants dialect met als thema “Gouden tijden, zwarte bladzijden”. De verhalen en gedichten werden gebundeld onder redactie van Cor Swanenberg en Jan Luysterburg, die beiden hun mannetje staan als schatbewaarders van de Brabantse streekdialecten. Het boek is opgesierd met rake illustraties van Iris Bongers.
Na D’r zit muziek in (2006), Goed gek (2007), D’n Duvel is oud (2008), Brabants gebekt (2009), Jonge jonge (2010) en Alzeleeve (2011) en Vriende (2012) is Gouwe Tije? alweer de achtste jaargang van het Brabants Boekenweekboek.
Op initiatief van de gemeente Oss kent een deskundige jury elk jaar de Willem Ivenprijs toe voor de beste bijdrage. In 2011 werd de prijs toegekend aan Elly Schepers-Corstjes en in 2012 aan Gerlaine Piters-Jansen.

In 2013 viel die eer te beurt aan Narus van Balkum, de auteur van meerdere korte verhalen over zijn jeugd in het Berlicum van de jaren 50. Met zijn bijdrage Gè wit alzeleeve wè, gè. Ge het d’n orlog nie meegemakt, beschrijft hij in 900 woorden hoe zijn ouders, weliswaar geplaagd door oorlogsherinneringen, de zorg voor ‘n groot gezin en de naoorlogse schaarste, toch weten te genieten van wat voorhanden is. Het, op zich luchthartige, verhaal heeft enige relatie met “Sterappels” op deze website waar het gaat om het zwijgen rond nare oorlogservaringen. Een vrije vertaling door Narus naar gewoon Nederlands vind je in "Niet zaniken, jij!".

"Gouwe tije?"; C. Swanenberg & J. Luysterburg; ISBN: 978 90 5512 388 9; NUR 525; www.uitgeverijvandeberg.nl of www.streekboeken.nl

 

bloesemBrabants bloesem

Tegelijk met Gouwe tije verscheen ook Brabants Bloesem, onder redactie van Frans Hoppenbrouwers, Michel de Koning , Ed Schilders, Cor Swanenberg en Jos Swanenberg. Het betreft een bloemlezing van gedichten geschreven in een verscheidenheid van dialecten die alle streken van Brabant vertegenwoordigt. Er zijn zowel beschouwende gedichten in te vinden als lichtvoetige en humoristische. Wie bereid is zowel het een als het ander te doorvoelen, zal zich na het lezen van deze bundel, niet alleen een rijker mens, maar vooral ook een wijzere Brabander voelen.

Brabants Bloesem; Frans Hoppenbrouwers, Michel de Koning , Ed Schilders, Cor Swanenberg en Jos Swanenberg; ISBN: 978 90 5512 389 6; NUR: 525; www.uitgeverijvandeberg.nl of www.streekboeken.nl

 

houdoeHoudoe

Wie bovendien het leerzame en speelse boekje “Houdoe” van Prof. Dr. Jos Swanenberg aanschaft kan ook nog enig inzicht in de diverse dialecten verwerven. Het Brabants kent als dialect een grote verscheidenheid. De auteur verdeelt de provincie in vier dialectzones en geeft op overzichtelijke wijze aan de hand van voorbeelden en tekstfragmenten onderlinge verschillen aan. Voor dialectgeinteresseerden, zowel vakmatig als amateur, een uitermate prettig boekwerkje dat snel inzicht geeft en speels is vormgegeven.

“Houdoe”; Jos Swanenberg; ISBN13: 9789077548400; verkrijgbaar via www.bol.com

 

Lees ook de korte verhalen van Narus van Balkum op deze website